ידע מניסיון חיים, תפקידי עמיתים ומה שביניהם

ידע מניסיון חיים הוא תחום הולך ומתפתח בעולם וגם בארץ הוא הולך וצובר תאוצה
כפרספקטיבה משמעותית נוספת בטיפול ובשיקום אנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים.
ההנחה היא שיש דברים שרק אנשים שעברו בעצמם מצבי קצה נפשיים יוכלו להבין.
היכולת לתמוך וללמוד זה מזה, נבנית מתוך היכרות עם החוויה ומשותפות הגורל.

תקציר לממהרים

01

ארגונים רבים היום נסמכים על ידע של אנשים מתוך חוויות החיים שלהם ותהליך ההחלמה שעברו, כדי לקדם החלמה אצל אחרים וכדי להשפיע על תחום בריאות הנפש.

02

עמיתים תומכי החלמה באנוש בחרו לעשות שימוש בידע שצברו בתהליכי החלמה בבריאות הנפש, כדי ללוות אנשים ולהוביל תוכניות בארגון ומחוצה לו.

03

מיזם יחד, פרויקט המחקר הבינלאומי UpSide, קו מקשיבים מניסיון והשתלבות במרכזי המשפחות במילם הם רק חלק ממה שעמיתים תומכי החלמה עושים בעבודתם אצלנו.

בעשור האחרון, השתלבו אנשים עם ידע מניסיון חיים בתפקידים מקצועיים מסורתיים בתחום השיקום ובהם מדריך שיקום, מתאם טיפול וכדומה.
בשנים האחרונות נוצרה ההכרה בחשיבות של שילוב ידע שנרכש מתוך ניסיון חיים בהרבה יותר תפקידים והבנה שיש להם פוטנציאל גדול להשפיע לטובה על המערכות בריאות הנפש בישראל.

היום כשישנה הבנה ברורה שיש נחיצות בתפקידים כאלה וערך בידע זה, ארגונים רבים משלבים פעילויות שונות המבוססות על גישת ידע מניסיון חיים.

הם נסמכים על הידע הזה, כידע נוסף לזה המקצועי או התאורטי, בקבלת החלטות וגם משלבים תפקידים ייעודיים לאנשים עם ניסיון חיים בהחלמה בבריאות הנפש.

מחקרים על ניסיון חיים מעידים כי הטמעת התחום מעלה את תחושת השליטה ואת היכולת לעשות שינוי בחיינו, את תחושת הביטחון וההערכה העצמית, מצמצמת דימוי עצמי נמוך וכן מעודדת לתקווה, העצמה והשראה.

תפקידי עמיתים תומכים נמצאו במחקרים שונים כמחזקים יכולת של טיפול עצמי והרגשה שהטיפול מוכוון לצרכים האינדיבידואליים, כמגבירים תחושת אמפטיה וקבלה, מעצימים את היכולת להעניק תמיכה חברתית, מקטינים סימפטומים לא רצויים וכמות אשפוזים, כמו גם מחברים לקהילה ומקדמים תחושת בריאות, סיפוק ואיכות חיים.

העמיתים התומכים רכשו ידע רב מניסיון חייהם ובוחרים לשתף בו כדי ללוות אנשים בתהליך ההחלמה תוך שהם מראים מהמציאות עצמה כי ההחלמה בבריאות הנפש אכן אפשרית. כל עמית מביא קול ייחודי משלו, מניסיון חייו הספציפי ותפיסת עולמו.

אצלנו באנוש עובדים עמיתים תומכי החלמה – אנשים שבחרו לעשות שימוש בידע שצברו בתהליכי החלמה בבריאות הנפש,
לצורך ליווי אנשים והובלת תוכניות של תמיכת עמיתים. הם עושים זאת מתוך פרספקטיבה של ניסיון חייהם בהתמודדות עם מצבי קצה נפשיים או אבחנה פסיכיאטרית.

כחלק מפעילות של ידע מניסיון חיים, הקימה אנוש את מיזם יחד שבמסגרתו הוכשרו עמיתים תומכי החלמה והם הנחו קבוצות של תמיכה ולמידה הדדית של ידע מניסיון בזום במהלך הקורונה.

אנוש מפעילה את פרוייקט UpSide
מחקר בינלאומי המתקיים במדינות אנגליה, גרמניה, טנזניה, אוגנדה, הודו וישראל ובודק מגוון פרמטרים הנוגעים לתמיכת עמיתים בארגון.
עמיתים מומחים באנוש עוברים הכשרה לתפקיד. חלק מהם  מנחים חברותות – קבוצות עמיתים שמטרתן למידה ותמיכה הדדית מתוך ידע מניסיון חיים והם מסייעים לצבירת הידע המחקרי.

זווית נוספת של ידע מניסיון חיים בעמותה הוא קו מקשיבים מניסיון, אשר מאפשר למעוניינים בכך לשוחח עם עמיתים תומכי החלמה בניהם גם בני משפחה התומכים מניסיון חייהם.
מרכז המידע, שהתחיל לפני שנים רבות מפעילות של בני משפחה מתנדבים, הפך למרכז מידע מקצועי שמשלב גם ידע שנצבר מניסיון לצד ידע מקצועי או תיאורטי.

במילם – מרכזי הייעוץ והתמיכה שלנו למשפחות, עובדים בני משפחה תומכים מניסיון חיים, מלווים בני משפחה ומנחים קבוצות.

הפרספקטיבה של ידע מניסיון חיים משולבת כיום בתהליכים מערכתיים, בפורומים של משרד הבריאות ובפורומים מקצועיים שונים.

אנחנו באנוש רואים חשיבות רבה בהשמעה והקשבה לקול ניסיון החיים בפורומים של קבלת החלטות בארגון ומחוצה לו.
עמיתים תומכי החלמה שעובדים אצלנו משמיעים קולם בפורומים שונים הקשורים לבריאות הנפש, לזכויות אנשים בעלי מוגבלויות ועוד.

מאיה אלי, עמיתה תומכת מניסיון בארגון, משתפת:

"במסגרת תפקידי כעמיתה תומכת מניסיון, אני לוקחת חלק במספר מיזמים המבוססים על ידע מניסיון חיים. בשנה האחרונה נוכחתי לגלות כמה חזקה היא תמיכת עמיתים, משתתפים הביעו תחושה טובה מהפתיחות הייחודית שנוצרת ששני אנשים עם חוויה ייחודית נפגשים ומדברים ולא צריכים להסביר הרבה על ההתמודדות כי ברור שכולם מבינים. הקשר שנוצר עוצמתי מאד.

נדהמתי לגלות כמה ידע צובר אדם במהלך חייו. לעיתים זה הפוך מהחוויה של להיות מטופל ולהרגיש שאנשי המקצוע יודעים טוב ממך מה טוב עבורך ומה יעזור לך. בנוסף, ההגדרה של חיים בהחלמה נפשית מאד שונה מאדם לאדם, אחד מגדיר הקמת משפחה כהחלמה ולאחר חשוב להיות משפיע בחברה, כל זאת לצד המכנה המשותף ושותפות הגורל.

מלבד התמיכה בתהליכי החלמה של אחרים, תמיכת עמיתים השפיעה מאוד גם על תהליך ההחלמה שלי. כמנחה של חברותא במסגרת פרויקט האפסיידס אני לומדת דרך חוויות של המשתתפים גם על עצמי, נושאים שעולים בקבוצה העסיקו ומעסיקים גם אותי. כך שהעבודה הזו תורמת גם לי".

מוזמנים לפנות אלינו למרכז המידע:

074-7556155

מרכז המידע אינו קו חירום.

תפריט