היסטוריה של עשיה מהלב אל הנפש

אנוש, העמותה הישראלית לבריאות הנפש (ע"ר), מקדמת מזה למעלה מ- 45 שנה את תחום בריאות הנפש למען אנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים ובני משפחותיהם. העמותה מפתחת ומעניקה שירותי שיקום ומניעה, פועלת לקידום מדיניות וסנגור, מיצוי זכויות, העלאת המודעות לתחום ומיגור הסטיגמה החברתית.

אנוש פועלת תוך שותפות עם מגזרים וקהילות, רשויות מקומיות, משרדי ממשלה, קופות חולים וארגונים בארץ ומחוצה לה.

מאות עובדים מקצועיים ומתנדבים פועלים במסירות ונחישות, למען מקבלי השירות ויחד איתם, מתוך ראית האדם במרכז ואמונה ביכולתו להתקדם ולחיות חיים משמעותיים כפרט וכחלק מהקהילה.

איך הכול התחיל? סיפורן של האימהות המייסדות

אנוש החלה את דרכה בשנת 1978 כיוזמה של קבוצת אימהות שהמשותף לכולן הוא בן או בת משפחה אשר מתמודדים עם מחלה פסיכיאטרית. האימהות, שנתקלו בחוסר צורם של שירותים בקהילה למען יקיריהם ולמען המשפחות עצמן, החליטו לפעול יחד מתוך אותם צרכים ולהקים מיזמים מקומיים שהיוו את מסגרות השיקום הראשונות בישראל. כמנהיגות אמיצות, הן פעלו להגברת המודעות, כנגד המלחמה בסטיגמה ועל מנת להשמיע את קול יקיריהם.

בין המייסדים והמייסדות של העמותה פעלו ד"ר מרים נוסינוב ז"ל, הגב' טובה פייגנבאום ז"ל, הגב' חניתה רודני, הגב' מרתה רמון, מר יורם כהן, מר תיאודור (טיטו) שיינברגר ז"ל, הגב' מוריה גלילי ז"ל, הגב' אביגיל סורקה אמיתי ז"ל, הגב' חנה אברוצקי ואנשים רבים וטובים נוספים שהצטרפו אליהם במרוצת השנים.

צעדים ראשונים בדרך

האימהות המייסדות יזמו חוגי בית משולבים בהרצאות שסיפקו למשפחות את הידע והתמיכה שהיו נחוצים להן. הן הקימו קבוצת הורים שהקלו על הבדידות ואפשרו לדבר בקול רם וגלוי, להעלות צרכים ולתכנן תוכניות שעתידות להפוך למציאות ולשנות את חייהם של מתמודדי הנפש בארץ.

הגב' חניתה רודני, ניצולת שואה ואם לבת עם מגבלה נפשית, יו"ר העמותה הראשונה של אנוש ואחת מן האימהות המייסדות, פעלה רבות למען ייסוד ופיתוח העמותה. חניתה בחרה בצעד מרגש ויוצא דופן בזמנו לצאת אל התקשורת ולחשוף את התמודדות בתה עם סכיזופרניה ובכך למקם את מתמודדי הנפש במרכז התקשורתי והחברתי: "ההבנה כי חשיפה תקשורתית היא צעד מקדים והכרחי, התקבלה במשפחה בהסכמה משותפת. החלטנו שאין לנו במה להתבייש ובוודאי אין לנו מה להסתיר".

חניתה קיבלה בעבר את "אות הנשיא למתנדב" על פועלה ואף הוענק לה תואר ד"ר לשם כבוד מהאוניברסיטה העברית בירושלים. כמי שניחנה ביכולת מנהיגות ובגישה אופטימית הצליחה חניתה לסחוף אחריה במשך שנים את עמותת אנוש והפעילים בה באומרה כי: "לא נשכח לעולם שאין תרופה ראשונית כמו אהבה והבנה". חניתה יצרה קשרים עם ארגוני בריאות נפש בעולם וערכה בישראל קונגרסים בינלאומיים.

בין האימהות המייסדות נמנית גם הגב' טובה פייגנבום ז"ל, אם לבת מתמודדת נפש, מי שייסדה בשנת 1979 את אחד ממרכזי אנוש הראשונים בתל אביב והקימה את המפעל המוגן הראשון מסוגו עבור אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית בארץ.

בתחילת דרכה נפגשה טובה ז"ל עם משפחות מתמודדים בתוך בתי חולים והעבירה אליהם את המסר על הקמת העמותה ומטרותיה כדי שיחברו אליה לעשייתה: "שכנעתי אותם בכל אמצעי השכנוע להצטרף במטרה להקים עמותה חזקה ומגובשת, שיהיה בכוחה לשנות חוקים ונהלים, לחוקק חוקים חדשים ובהמשך להקים מסגרות שיקום מוגנות בקהילה עבור ילדיהן , שלא היו קיימות באותם ימים."

הקמת מוסדות שיקום ראשונים

 האימהות המייסדות, כשלצדן משפחות נוספות וחברי קהילה, החלו בהקמת מוסדות השיקום הראשונים. בהובלתה של הגב' טובה פייגנבום ז"ל, הוקם בשנת 1986 המפעל המוגן הראשון  מסוגו בארץ, מפעל לשירותי פקידות בתל אביב.

אחד מראשוני המרכזים החברתיים שהקימו האימהות המייסדות הוא המרכז החברתי של אנוש ברמת גן, שכיום הוא אחד מתוך עשרות רבות של מרכזי החברה והפנאי של אנוש ברחבי הארץ, שפועלים מתוך התאמה תרבותית עם רגישות לייחוד של כל אחד ואחת, דרך היצע פעילויות עשיר ובחירת צוות המכיר ומכבד את השונות שבין כל פרט.

כמו כן, הוקמה מסגרת התעסוקה השיקומית הראשונה בהוד השרון והוסטל הראשון למתמודדי נפש בעפולה.

חוק שיקום נכי נפש בקהילה וגישת ההחלמה

בשנת 2000, פעלה אנוש יחד עם ארגונים נוספים ובהובלתה של חברת הכנסת דאז, הגב' תמר גוז'נסקי, לחקיקת חוק שיקום נכי נפש בקהילה התש"ס- 2000, אשר עיגן את זכויות המתמודדים לשיקום ושילוב בקהילה. ברוח חוק זה ולצד גיבושה של גישת ההחלמה, שאפשרה לאנשים להרגיש תקווה אמתית לחיים טובים ומשמעותיים עבורם כפרטים וכחלק מהקהילה, העמותה החלה להתרחב, להקים מסגרות נוספות בקצב מואץ, ליצור מיזמים ושיתופי פעולה חדשים ולפתח שירותי שיקום חדשניים ופורצי דרך ברחבי הארץ כולה.

והנה אנחנו היום

בארבעת עשורי פעילותה של אנוש הובילו ועצבו את דמותה וחזונה אנשים רבים: עובדים, מתנדבים, מתמודדים, בני משפחה ושותפים לדרך. מאז ועד היום, מרכזי אנוש השונים ממשיכים להתרחב והיוזמות קמות ופורחות: חדשניות, מרגשות, יצירתיות במחשבה, מגובות במחקר, בפרקטיקה מבוססת ראיות ועם צוות מקצועי. מעל הכול הן ממשיכות לראות את מקבלי השירות ומשפחותיהם במרכז העשייה.

אנוש מובילה את תחום בריאות הנפש בישראל מתוך אחריות, מקצועיות ומתוך אמונה מתמדת בזכות האדם להיות במרכז.

העמותה מפתחת שירותים מותאמים לצרכים, תוך הקפדה על התאמה תרבותית בתכנים ובצוותים ובהנגשה לאנשים עם קשיים נפשיים כמה שיותר תחומי חיים על מנת לאפשר להם בחירה מקסימלית.

מגוון רחב של מסגרות ופעילויות חדשות וותיקות שהתפתחו מעניקים שירותי שיקום למקבלי שירות חדורי מוטיבציה להשתקם ולהצליח.

נמשיך לפעול במסירות ובאחריות, מתוך כבוד לאימהות המייסדות ולכל אותם אנשים אשר פעלו במשך השנים על מנת להטיב עם אוכלוסיית מתמודדי הנפש ומתוך רצון לספק שירותי שיקום מעולים למתמודדים ולקדם את מקומם כשווים בחברה ובקהילה.

יושבי ראש הוועד המנהל של עמותת אנוש לדורותיהם

מאז הקמתה, פועלים בוועד המנהל של אנוש אנשים הרואים את חזונה של העמותה לנגד עיניהם, חלקם בני משפחה וחלקם אנשי מקצוע בעלי עולמות תוכן וידע מתחומים שונים: רפואה, טכנולוגיה, מחקר ועוד. הם בחרו להביא את ניסיונם הרב והידע שצברו בעשיה עסקית, ציבורית וחברתית ולנהל בהתנדבות ומסירות תחומים מרכזיים בפעילות העמותה.

תפריט